Întrebari Frecvente

Dintii inghesuiti nu reprezinta doar o problema de ordin estetic. Ei sunt mai dificil de curatat, sunt mai predispusi la carii sau depunere de tartru. O muscatura incorecta duce in timp la suprasolicitarea unor dinti cu aparitia bolilor parodontale sau afecterea articulatiei temporo-mandibulare. Prin netratarea problemelor ortodontice aceste complicatii se pot agrava in timp.
Uneori pentru a realiza o reconstructie protetica corecta este necesara purtarea unui aparat ortodontic care sa indrepte dintii stalpi, sa creeze spatiu pentru aplicarea unui implant dentar sau sa redistribuie spatiul existent intre dinti.
In anumite situatii pot inlocui realizarea unei lucrari clasice sau pe implant prin apropierea dintilor vecini dupa o extractie.
Singura solutie pentru aducerea pe arcada a unor dinti ramasi inclusi intraosos o reprezinta folosirea unui aparat dentar

Bineinteles. Aparatele dentare nu sunt limitate de varsta. Persoanele de varsta adulta pot beneficia de tratament ortodontic cu rezultate foarte bune. Durata tratamentului poate fi mai lunga, oasele nu mai au plasticitatea din copilarie insa corectarea anomaliilor este posibila.

Da. Spre deosebire de aparatele mobile, cele fixe nu influenteaza deloc vorbirea. Chiar si aplicarea unor elemente suplimentare (arr transpalatinal, pendullum, etc) e insotita de o adaptare rapida a limbii (cateva ore) ceea ce face sa vorbesti la fel ca inainte.
Purtarea aparatului fix nu inseamna si un regim alimentar. Posibil in primele zile de acomodare sau dupa sedintele de activare dintii tai sa fie putin durerosi si sa eviti alimentele cu consistenta mai ridicata.
Pe toata durata purtarii aparatului dentar trebuie insa sa ai grija la alimentele dure (alune, covrigi, bake rolls, fistic, etc) pe care le poti manca insa cu grija, fragmente mici si in general pe dintii din spate (molari).

Fiecare tratament este individualizat. La fel ca si dezvoltarea generala, cresterea faciala nu este la fel pentru toti copii. Daca aveti nelamuriri cel mai bine intrebati medicul dumneavoastra ortodont.

Tratamentul ortodontic este o munca de echipa, este foarte important sa fiti alaturi de copilul dumneavoastra si sa il incurajati la fiecare pas. Igiena dintilor in perioada de purtare a aparatului dentar este foarte importanta , de aceea trebuie sa aveti grija ca, recomandarile facute de medicul ortodont sa fie respectate de copil. Daca observati ca nu reuseste sa perieze corect dintii rugati medicul sau asistenta sa ii explice din nou tehnica de periaj corecta la umratorul control.

Dintii dupa ce au fost deplasati intr-o noua pozitie au nevoie de timp pentru ca fibrele gingivale sa se reorganizeze si sa se adapteze. Acest lucru ar putea fi facut si cu aparatul fix pe dinti neactivat, insa cine ar mai purta apratul inca o buna perioada de timp doar pentru a stabiliza rezultatul? Asa ca, aparatele de contentie fac acest lucru insa sunt si comode si usor de purtat (in special noaptea).

Aceasta metoda de a obtine spatiu se foloseste in general la adulti cand inghesuirea dentara nu este foarte mare si este o alternativa la extractii. Poarta numele de stripping sau remodelare coronara si s-a dovedit stiintific ca nu slabeste rezistenta dintilor. Aceasta reducere din latimea lor este foarte redusa (aprox 1/8 din grosimea smaltului ) si este urmata obligatoriu de fluorizare locala.

In general, fara a fi insa o regula, tratamentul ortodontic dureaza intre 18-24 luni.Sunt cazuri in care trebuie sa porti un aparat in scop protetic (pentru a avea loc pentru aplicarea unui implant dentar de exemplu) si atunci tratamentul va fi mult mai scurt sau alte situatii cand poate fi mai lung in functie de complexitatea cazului. Doar medicul tau ortodont poate face o previziune asupra duratei de purtare in functie de analizele si masuratorile de la inceputul tratamentului si planul de tratament urmat.
In general pacientii care nu deterioreaza aparatul in decursul tratamentului si respecta indicatiile medicului privind de exemplu purtatul elasticelor intermaxilare in fazele finale de tratament se incadreaza de cele mai multe ori in durata estimata initial de tratament.

Este posibil ca in primele zile la nivelul dintilor prinsi in aparat sa existe o tensiune manifestata in special in timpul masticatiei. De obicei este maxim a doua zi dupa aplicarea aparatului. Poti sa folosesti un analgezic usor si o alimentatie de consistenta mai redusa in aceste prime zile de adaptare.
Pentru a preveni leziunile la nivelul partilor moi, cauzatoare si ele de discomfort utilizeaza ceara de protectie primita in primele zile.
Nu te ingrijora, in maxim o saptamana toate aceste neplaceri dispar.