Aparatul ortodontic fix

Felicitari pentru decizia de a purta aparat dentar. Pentru ca adaptarea sa fie usoara va recomandam urmatoarele:

Prezenta aparatului fixat pe dinti face ca igiena dentara sa fie mai dificil de pastrat. Va rugam sa acordati timpul necesar insusirii tehnicii de periaj care v-a fost prezentata. Mentinerea dintilor curati pe toata perioada de tratment ajuta foarte mult la obtinerea rezultatului dorit: un zambet frumos si sanatos.

Folositi periuta interdentara dupa fiecare periaj pentru curatarea zonelor mai putin accesibile; Ata dentara, dusul bucal sau apa de gura sunt mijloace suplimentare de igiena pe care le recomandam

Dupa aplicare aparatul poate sa produca mici iritatii ale buzelor, obrajilor sau limbii pana la obisnuirea acestora cu bracketii; putem folosi ceara de protectie intre mese aplicata pe zonele respective ale aparatului pentru a preveni acest lucru; adaptarea nu va dura mai mult de 4-5 zile

Inca din primul moment aparatul este activ pe dinti, fapt ce va produce in urmatoarele ore o senzatie de disconfort, de “strangere” a dintilor prezenta mai ales la contactul intre dinti precum si in masticatie. Maximul de presiune este la aprox 24 de ore de la activare si apoi scade si dispare complet in zilele urmatoare.

Va recomandam o alimentatie de consistenta medie in primele zile iar la nevoie puteti lua un antiinflamator usor (Paracetamol; Nurofen) in doza minima.

in primele saptamani cu aparat va recomandam sa evitati alimentele dure,tari (chips, paine prajita, bake rolls, alune, migdale, fistic, caju, popcorn, nachos etc). Un mar sau un fruct mai tare poate fi taiat in 4 felii si mestecat cu grija in zona laterala. Precautiile privind alimentele tari se mentin pe toata perioada purtarii aparatului, altfel creste riscul de desprindere a partilor componente ale aparatului, generand disconfort suplimentar si intarziere in deplasarea dintilor.

Daca vreun inel, bracket sau tub al aparatului se desprinde acesta in general este prins pe arc si nu va pune probleme; incercati sa il acoperiti cu ceara de protectie pentru a-i limita deplasarea si va rugam sa ne contactati pentru a stabili daca este o urgenta si este necesara o programare imediata. La fel, uneori capetele arcului sau o ligatura metalica se pot deplasa si produce disconfort. Acoperiti zona cu ceara de protectie si va rugam sa ne contactati.

MULT SUCCES!!! Echipa Orto-Dental