Disjunctia maxilara si beneficiile ei

    Copiii isi mostenesc parintii in multe privinte, inclusiv in ceea ce priveste dintii.     

     Exista foarte des situatii cand copilul mosteneste marimea dintilor de la un parinte, iar marimea osului in care stau dintii de la elalalt parinte. In cazul in care exista o neconcordanta de marime intre dinti si os, cel mai probabil este ca dintii sa nu aiba spatiu sa erupa sau sa erupa foarte inghesuiti.

    In perioada de crestere, puteam profita de continua dezvoltare a maxilarelor si sa le pregatim pentru a primi toti dintii permanenti. Cea mai eficienta metoda, atunci cand se intrunesc toate indicatiile, este disjunctia maxilara.

Ce inseamna disjunctie?

Disjunctia este o metoda terapeutica prin care osul maxilar se largeste, creand astfel premisele pentru eruptia tuturor dintilor permanenti, imbunatatind in acelasi timp modul in care dintii de sus si cei de jos se intalnesc. Rezultatul per total este un zambet mai larg, mai frumos.

Daca nu se intervine la momentul optim, o arcada superioara ingustata, alaturi de o bolta palatina ingusta poate crea repercusiuni in viata de adult, pe mai multe planuri:

– fara un „ghid” superior corect, arcada inferioara se poate dezvolta haotic, putand creste prea mult, necesitand la adult corectie chirurgicala.

– dintii arcadei superioare pot erupe inghesuiti, iar gradul lor de inghesuire sa dicteze o decizie terapeutica bazata pe extractia unor dinti sanatosi pentru a face spatiu celorlati dinti.

– din cauza felului incorect in care se intalnesc dintii maxilari cu cei mandibulari, poate aparea uzura excesiva a dintilor, in varii grade, necesitand in cele mai grave cazuri corectie prin lucrari dentare.

Exista mai multe feluri de disjunctoare, insa principiul lor de actiune este acelasi.

Haideti sa urmarim impreuna urmatoarea animatie despre expansiunea maxilara.