cov1

Cateva cuvinte despre dintii inclusi

Exista relativ frecvent cazuri de persoane adulte care prezinta inca pe arcada dinti de lapte. De exemplu, un canin temporar poate ramane pe cov2locul lui pe arcada pana in jur de 45 de ani, in timp ce caninul permanent este inclus in os.
Solutia ideala de tratament este tratamentul ortodontic de aducere a dintelui pe pozitia sa. Celelalte variante (extractia dintelui de lapte urmata de implant sau de o lucrare protetica, pastrarea dintelui in os sau extractia acestuia) presupun dezavantaje majore pe care le vom exemplifica in continuare.cov3
Extractia dintelui de lapte urmata de inserarea unui implant nu este o o solutie optima. Dintele inclus in os poate evolua in timp spre o formatiune chistica sau poate resorbi radacina dintilor cu care ia contact, ducand la mobilizarea si sensibilizarea acestora. In plus, exista situatii in care dintele isi reia spontan procesul de eruptie, dar in pozitie incorecta, ceea ce poate conduce la necesitatea inlocuirii lucrarii protetice realizate anterior.
Mai mult, extractia dintelui inclus in os va duce la aparitia unui defect osos foarte mare, pe care nici cele mai moderne materiale de aditie osoasa nu il pot repara corect si complet.
cov4Prin urmare, solutia optima de tratament este clar cea ortodontica. In cazul in care acest canin definitiv are o pozitie favorabila, aducerea lui pe arcada prin tratament ortodontic nu este un lucru complicat, mai ales ca dintele de lapte a pastrat dintii vecini in pozitie corecta, existand spatiu pentru tractionarea lui.
Ca in orice caz de tratament ortodontic, strangerea informatiilor si planificarea corecta a pasilor de tratament este esentiala pentru succesul terapeutic. Modelele de studiu, fotografiile intraorale si radiografiile ne ajuta sa evidentiem pozitia in os a caninului si traiectoria pe care el trebuie sa o urmeze pana la pozitia sa finala, corecta.