Spre seara, in ziua in care ati primit aparatul, o sa simtiti un discomfort. Puteti lua analgetice obisnuite: 1 cpr Nurofen 200mg / 1 cpr Paracetamol 500mg etc.

NU sunt necesare analgetice mai puternice !!

A doua zi o sa va simtiti dintii sensibili, senzatie care dispare complet in 2-4 zile. Alegeti in acest interval o dieta cu alimente de consistenta mica-medie (supa, piure, carne fiarta etc).

Este normal ca dintii sa capete o discreta mobilitate. Mobilitatea in timpul tratamentului ortodontic este de dorit, pentru ca ne indica progresul dintilor catre pozitia noua, corecta, pe care o vizam prin tratament.

Reguli privind alimentatia:

  • NU muscati din fructe, ci taiati-le in bucati mai mici (de ex un mar de marime medie se taie in 4)
  • evitati alimentele tari (alune, fistic, arahide, migdale, nuci, bakerolls, crutoane, chipsuri, porumb copt/fiert etc)
  • se mesteca doar intre masele, NU intre dintii din fata!
  • evitati la inceput alimentele lipicioase (guma, caramele etc)

Pastrati o igiena riguroasa.

Periajul se efectueaza cu o periuta moale, in sens orizontal, pe fata dintilor cu bracketi, iar in rest in modul obisnuit in care va spalati pe dinti inainte de aparat.

Interdentar si deasupra arcului in dreptul fiecarui dinte, folositi OBLIGATORIU periuta interdentara.

In cursul zilei, puteti clati puternic cu apa dupa masa. Folositi apa de gura fara alcool (ORAL-B de ex.), dupa periaj.

Dupa fiecare activare, este posibil sa simtiti o usoara durere, doar pentru cateva ore. Ca sa dispara aceasta senzatie, puteti mesteca guma fara zahar. De obicei nu sunt necesare analgetice.

Daca aparatul deranjeaza la buze, obraji – folositi ceara ortodontica (cat o boaba de mazare, incalzita intre degete si presata la locul unde simtiti discomfort). Puteti manca cu ea. Nu se intampla nimic daca o inghititi.

In cazul desprinderii unei piese din aparat, sunati la clinica si un membru al echipei va va indica solutia optima pentru problema Dvs. Este important sa localizati exact zona cu probleme. Pana la programare, fixati zona piesa respectiva cu ceara.

Daca practicati sport in mod regulat, va rugam sa ne informati. In felul acesta va putem oferi un tratamentindividualizat care sa permita o eficienta maxima chiar si in timpul orelor de sport. Vi se pot recomanda aparate prefabricate (gen trainer). In cazul unui accident, va rugam sa examinati cu atentie dintii si sa ne comunicati ce vi se pare diferit.

La sfarsitul tratamentului ortodontic activ, exista o perioada de contentie. Medicul va poate recomanda fie o gutiera de contentie, fie o placuta Hawley, fie un retainer colat. La momentul respectiv, veti primi si indicatiile necesare pentru o utilizare optima.