Aparatele ortodontice fixe sunt cele mai utilizate. Acestea constau din bracketuri (atase) aplicate pe fiecare dinte fiind unite prin intermaparat-fix-copiiediul unui arc. Pe molari clasic se folosesc inele metalice cimentate. In ultima perioada insa utilizarea acestora tinde sa se reduca, inelele fiind inlocuite cu tuburi atasate similar bracketurilor. Astfel se reduce o sursa de discomfort si se faciliteaza igiena in aceste zone in perioada purtarii ununi aparat ortodontic.

Fixarea bracketilor se face folosind materiale compozite ce nu ataca smaltul dintilor si in final dupa indepartare lasa suprafetele dentare intacte.

Secventa de arcuri folosite difera de la un caz la altul, in functie de planul de tratament.
La copii cel mai frecvent este recomandat un aparat ortodontic cu bracketi metalici, cerintele estetice nefiind prioritare. Consideram mai important folosirea unui aparat ortodontic cu bracketi de dimensiune redusa (metalici mini) care sa asigure o mai buna igienizare a suprafetelor dentare.

Frecvent cei mici isi aleg elastice colorate cu care isi asorteaza aparatul la tinuta preferata.
Aplicarea aparatului ortodontic este o sedinta complet nedureroasa. Perioada de adaptare cu noul aparat ortodontic este doar de cateva zile in care poate aparea un disconfort moderat.